Incasso
Incasso vormt het sluitstuk van uw debiteurenbeheer. U heeft een prestatie geleverd, maar er wordt niet betaald. Aanmaningen hebben niet tot betaling geleid en u gaat de vordering daarom ter incasso uit handen geven. U laat het geld door een ander innen.
Onbetwiste vordering
Van incasso is alleen sprake indien uw vordering (factuur, huur of andere gelden) niet wordt betaald, maar ook niet door de ander wordt betwist. Het verloop, de werkzaamheden en de tijdsbesteding zijn dan vrij goed te voorspellen. Wordt de vordering wel betwist, dan is er geen sprake van incasso. In dat geval worden het verloop, de werkzaamheden en de tijdsbesteding mede bepaald door de houding van de ander. Doorgaans moeten de specifieke regels van een rechtsgebied worden toegepast.
Buitengerechtelijke fase
Bij incassozaken wordt een onderscheid gemaakt tussen de buitengerechtelijke fase en de gerechtelijke fase. In de buitengerechtelijke fase wordt niet geprocedeerd. U wilt de relatie niet onnodig schaden en probeert met aanmaningen en telefoongesprekken alsnog betaling te verkrijgen. Is de ander het op bepaalde punten niet eens, dan heeft u deze punten aan hem toegelicht.
Gerechtelijke fase
In de gerechtelijke fase wordt wel geprocedeerd. In deze fase wordt betaling afgedwongen door tussenkomst van de rechter. De ander wordt gedagvaard. Dit moet u doen binnen de verjaringstermijn van vijf jaar. Anders kunt u door de verjaring geen betaling meer afdwingen. Hij kan zich daartegen verweren. Eerst schriftelijk met een conclusie van antwoord. Daarna mondeling tijdens de comparitie. Dit is een zitting waarbij de rechter aan partijen vraagt om een toelichting en bekijkt of zij alsnog bereid zijn de zaak te schikken. De gerechtelijke fase wordt afgesloten met een uitspraak van de rechter. Het vonnis.
Executiefase
De executiefase is de fase waarin het vonnis door de deurwaarder ten uitvoer wordt gelegd (executie). Er wordt beslag gelegd op het inkomen en vermogen van de ander. Dit gebeurt door de deurwaarder. Door een bankbeslag is de bank verplicht een deel van het tegoed aan u te betalen. Door loonbeslag is de werkgever verplicht een deel van het loon rechtstreeks aan u te betalen. Door beslag op de woning of auto kan de ander niet meer over deze zaken beschikken. U mag deze zaken verkopen en uit de opbrengst uw factuur, rente en kosten betalen. Andere mogelijkheden zijn ook denkbaar.