Een leven geleden kocht ik van een autohandelaar in Tilburg een kat in de zak. Een mooie, zwarte Ford Siërra 2.0. Ik was blij en kon niet wachten om de auto op te halen. Een week later was het zover en ik voelde mij James Bond. Dat ging al gauw over, want de auto begon plots te haperen en te sputteren. Dit heb ik gemeld bij de autohandelaar, maar volgens hem had dit te maken met het overschakelen van LPG naar benzine en andersom. Met 20 jaar voetbalervaring wist ik daar niets van. Ik geloofde hem, maar daarna stond ik zelfs een paar keer stil langs de weg.
Tijdig protesteren
De meeste mensen zullen het ermee eens zijn dat er correct moet worden geleverd. Dus wat er is gekocht. Dat wil zeggen de juiste kwaliteit en hoeveelheid. Maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan bij het gereedmaken, inpakken en bezorgen. Van een auto mag worden verwacht dat bij normaal gebruik de auto niet zomaar stil valt. Partijen moeten zich dan redelijk opstellen. Aan de ene kant moet de verkoper de kans krijgen om het gebrek te verhelpen. Aan de andere kant moet de koper het gebrek dan wel binnen bekwame tijd melden. Dit betekent dus ook dat hij niet te lang mag wachten met controleren. Door een te late melding zou de verkoper namelijk kunnen worden benadeeld in zijn bewijspositie tegenover de koper, maar ook tegenover zijn leverancier. Eventuele schade zou hij daardoor misschien niet meer op de leverancier kunnen verhalen. De koper kan daarom geen beroep meer doen op het gebrek als hij dit te laat meldt.
Geen opschorting of schadevergoeding
Meldt de koper een gebrek niet op tijd, dan moet hij dus gewoon betalen. Hij kan de betaling niet opschorten en hij kan ook geen schadevergoeding eisen. Bij de autohandelaar had ik het misschien anders moeten doen. Door een bekend postorderbedrijf heb ik een hometrainer bij hem thuis laten bezorgen. Ook heb ik een aan hem gerichte liefdesbrief naar zijn huis gestuurd in de hoop dat zijn vrouw die zou onderscheppen. Zo fout. Ik zou het nu niet meer kunnen bedenken.